• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ

/Files/images/ХАРЧУВАННЯ 1.jpg

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у дошкільних навчальних закладах.

У дошкільному навчальному закладі організовано чотирьохразовий режим харчування, в літній оздоровчий період діти споживають соки, фрукти.

Під час приготування страв дотримується потоковість виробничого процесу. Обробка сирих та готових продуктів проводиться окремо, з використанням інвентарю відповідного маркування.

Закладка продуктів проводиться кухарем у присутності старшої медсестри. При закладці враховується фактична кількість дітей, про що робиться відмітка у меню - вимозі. Контроль за організацією та якістю харчування в закладі, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів здійснюється старшою медичною сестрою, завідувачкою дошкільного навчального закладу.

Постійно тримають в полі зору наступні питання:

  • оцінка якості продуктів та сировини, що надходять в ДНЗ, їх відповідність супроводжуючим документам, кількість та вагова відповідність;
  • наявність сертифікату якості;
  • контрольне встановлення відсотку відходів;
  • складання актів бракеражу при невідповідності якості, ваги, відсотку відходів;
  • відповідність виходу готових страв меню – вимозі;
  • відповідність ваги та кількості страв раціону, що отримані помічником вихователя;
  • встановлення ваги та відповідності дитячої порції та інше.

Питання організації харчування в дошкільному закладі аналізуються, узагальнюються наказом завідувача та розглядаються на педагогічних радах, виробничих нарадах, загальних зборах, батьківських конференціях.

Основними показниками якості та ефективності організації харчування в дошкільному закладі є добре самопочуття дітей, відсутність шлунково – кишкових захворювань, позитивні показники антропометричних вимірів дітей, позитивні показники лабораторного контролю за якістю харчування.

Основними принципами організації харчування дітей в дошкільному закладі є:

  • суворе дотримання принципів часу та інтервалів між годуваннями,
  • правильний кількісний і якісний розподіл їжі на окремі прийоми,
  • дотримання умов прийому їжі та правил поведінки дитини під час прийому їжі.
  • енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей
  • збалансованість та максимальна різноманітність раціону;
  • адекватна технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;
  • врахування індивідуальних особливостей дітей (у тому числі того, що дехто з них не переносить окремих продуктів та страв);
  • забезпечення санітарно-гігієнічних норм, у тому числі дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв.
Кiлькiсть переглядiв: 372

Коментарi